Dermatovenerologija je nauka o koži i polno prenosivim bolestima. Ona je jedinstvena specijalnost koja obuhvata medicinske i hirurške aspekte. Dermatolog se stara o bolestima u najširem smislu reči, kao i o nekim kozmetičkim problemima kože, kose, i noktiju. 

Pregledi

  • Opšti pregled lekara specijaliste dermatovenerologa
  • Dermatoskopija, pregled mladeža
  • Tretman trečnim azotom – Kontrolisana destrukcija tkiva smrzavanjem tečnim azotom, u cilju lečenja promena na koži.

Dermatoskopija

Dermoskopija ili dermatoskopija je dijagnostička metoda posmatranja promena na koži uz pomoć dermoskopa, instrumenta koji povećava vidno polje.
Najveći značaj dermatoskopije ogleda se u ranom otkrivanju melanoma. Melanom je zloćudni tumor kože koji može nastati malignom promenom iz mladeža ili kao promena na koži koje ranije nije bilo. Digitalna dermoskopija omogućava praćenje sumnjivih mladeža koji se menjaju tokom vremena. Pri svakom pregledu, fotografije se arhiviraju i upoređuju s prethodnim i u slučaju pojave određenih  promena u posmatranoj leziji postavlja se indikacija za uklanjanje mladeža. Praćenje sumnjivih mladeža naročito je bitno kod osoba sa povišenim rizikom od nastanka melanoma ( Osobe koje su već lečene od melanoma ili drugog karcinoma kože, osobe sa genetskom predispozicijom za nastanak melanoma, osobe koje su duže vreme izložene UV zracima, osobe sa velikm brojem mladeža na telu).

Svake godine bude dijagnostikovano više novih slučajeva karcinoma kože nego svih drugih karcinoma zajedno. Prema literaturi, pet posto svih karcinoma kod muškaraca i četiri posto svih karcinoma kod žena čini melanom. Melanom je najčešći karcinom osoba uzrasta od 25 do 29 godina.

Klinički znaci koji ukazuju na promenu u postojećem mladežu:

Promena veličine – rast
Promena oblika i/ili boje
Inflamacija – prisutna ružičasta boja
Krvarenje
Promena u senzibilitetu
Prečnik veći od 7 mm

Napomena: Na zakazani pregled potrebno je da sa sobom ponesete prethodnu medicinsku dokumentaciju (ukoliko je imate).

 

Napomena: pregled na predlog radiologa.

Doktori

  • Dr Ljubica Milošević

    Dr Ljubica Milošević

+381 63 46 01 34

Pozovite nas